Nurullah Ankut kimdir? Nurullah ankut nereli, kaç yaşında?

Nurullah Ankut
Nurullah Ankut


Nurullah Ankut Kimdir?


Nurullah Ankut, Türkiye'de komünist bir siyasi parti olan Halkın Kurtuluş Partisi'nin (HKP) kurucusu ve genel başkanıdır. Aynı zamanda partinin gazetesi Halkın Kurtuluş Yolu'nda yazarlık yapmaktadır. 8 Ekim 1945'te Konya'nın Akören ilçesine bağlı Çatören köyünde doğmuştur. Babasının adı Yakup Ankut'tur.

Nurullah Ankut, çocukluğunu ve gençliğini Konya'nın yoksul bir mahallesi olan Gemalmaz'da geçirmiştir. Annesi, babası ve ilkokul öğretmeni Seniha Hanım'ın etkisiyle ezilen ve güçsüz insanlara karşı duyarlı bir kişilik geliştirmiştir. Lise yıllarında sosyalizmle tanışmış ve felsefe öğrenimi yapmaya karar vermiştir. 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne girmiştir.

Üniversite yıllarında devrimci hareketin içinde yer almış ve Türkiye Devrimci Hareketi'nin önderlerinden Hikmet Kıvılcımlı'nın teorisini benimsemiştir. Kıvılcımlı'nın pratik ve teorik mücadelesini yürütmek için İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği'nde ve Devrimci İşçi Köylü Öğrenci Birliği'nde (DİKÖB) çalışmıştır. 15-16 Haziran 1970 İşçi Direnişi sırasında gözaltına alınmış ve bir ay tutuklu kalmıştır.

1972 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra Mersin Mut Lisesi'nde öğretmenliğe başlamıştır. Aynı yıl Hacer Ankut ile evlenmiştir. Siyasi faaliyetleri nedeniyle Konya Gazi Lisesi'ne, sonra Konya Koleji'ne sürgün edilmiştir. 1975 yılında Manisa Kırkağaç'ta kısa dönem askerlik yapmıştır. Daha sonra Artvin Şavşat, Yusufeli, Tunceli Mazgirt Lisesi ve Tunceli Öğretmen Okulu'na sürülmüştür. 1977 yılında öğretmenlikten istifa ederek siyasi eylemliliğine devam etmiştir.

Nurullah Ankut, 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında kaçak hayatı yaşamış, işkence görmüş ve idamla yargılanmıştır. 1987 yılında Birlik Tartışmaları Düzenleme Kurulu (BTDK) toplantılarında yer almış ve Hikmet Kıvılcımlı'nın teorisini savunmuştur. 1991 yılında Halkın Kurtuluşu adlı dergiyi çıkarmaya başlamıştır. 1994 yılında Halkın Kurtuluşu Partisi'ni kurmuştur. Ancak bu parti Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmıştır.

Nurullah Ankut, 15 Haziran 2005 tarihinde Halkın Kurtuluş Partisi'ni (HKP) kurmuş ve ilk genel başkanı olmuştur. Partisiyle birlikte Türkiye'deki emperyalist işgale, faşist baskılara, sömürüye ve adaletsizliğe karşı mücadele etmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar