Mehmet Şimşek Kimdir, Nerelidir, Kaç Dil Biliyor, Özgeçmiş, Politikaları?

Mehmet Şimşek
Mehmet Şimşek


Mehmet Şimşek kimdir, nereli, biyografisi, özgeçmiş, politikası


Mehmet Şimşek, Türk ekonomist ve siyasetçi. 3 Haziran 2023'te Cumhurbaşkanlığı Kabinesine girerek Hazine ve Maliye Bakanı oldu. 2007-2018 yılları arasında Adalet ve Kalkınma Partisi'nden milletvekili seçilerek çeşitli bakanlıklarda görev yaptı. Şu anda Birleşik Krallık merkezli küresel yatırım bankası Morgan Stanley'in başkan yardımcısı ve Türkiye başkanıdır.

Mehmet Şimşek, 1 Ocak 1967'de Batman'ın Gercüş ilçesinde doğdu. Babası köy imamı, annesi ev hanımıydı. İlk ve orta öğrenimini Batman'da tamamladı. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman yardımcısı olarak çalışmaya başladı.

1991 yılında Fulbright bursu kazanarak ABD'ye gitti. 1993 yılında University of Exeter'da Ekonomi Yüksek Lisansı'nı tamamladı. 1995 yılında ise New York'ta Merrill Lynch'te çalışmaya başladı. 1998-2002 yılları arasında Londra'da Deutsche Bank'te kıdemli ekonomist olarak görev yaptı.

2002 yılında Türkiye'ye dönerek Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı oldu. 2005 yılında ise Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'na atandı.

2007 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Gaziantep milletvekili seçildi. Aynı yıl Maliye Bakanlığı görevine getirildi. 2009-2015 yılları arasında Ekonomi Bakanlığı, 2015-2016 yılları arasında ise Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

2018 yılında yapılan genel seçimlerde milletvekili adaylığını koymadı. Aynı yıl Morgan Stanley'in başkan yardımcısı ve Türkiye başkanı olarak atandı.

Mehmet Şimşek, ekonomik ve siyasi konularda liberal bir görüşe sahiptir. Kürt kökenli olması nedeniyle Kürt sorununa çözüm bulunması gerektiğini savunmuştur. AB üyeliğinin Türkiye için önemli olduğunu belirtmiştir. Terörle mücadelede demokratik ve hukuki yöntemlerin kullanılmasını istemiştir.

Mehmet Şimşek, evli ve üç çocuk babasıdır. İngilizce ve Kürtçe bilmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar