Derya Yanık Kimdir, Siyasi Görevi Nedir?

Derya Yanık
Derya Yanık


Derya Yanık Kimdir, Siyasi Görevi Nedir, Kaç Yaşındadır, Nerelidir?


Derya Yanık, Türkiye Cumhuriyeti'nin 66. Hükümeti'nde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak görev yapan bir avukat ve siyasetçidir. 1972 yılında Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde doğan Yanık, Adana Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur. Serbest avukatlık yapmaya başlayan Yanık, insan hakları, aile hukuku, çocuk ve kadın hakları gibi alanlarda sivil toplum çalışmalarına katılmıştır. Ayrıca çeşitli basın-yayın organlarında hukuk, edebiyat ve siyaset konularında yazılar yazmıştır.

Yanık, 2002 yılında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi olmuştur. 2004-2014 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olarak görev yapmıştır. Bu süreçte Hukuk Komisyonu Başkanlığı ve AK Parti Grup Sözcülüğü gibi görevlerde de bulunmuştur. 2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarihinde ilk kez bir kadın meclis üyesi olarak Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yerine vekâlet etmiştir.

Yanık, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) başta olmak üzere pek çok dernek ve vakfın üyesi, yönetim kurulu üyesi ve istişare kurulu üyesidir. 2021 yılında AK Parti'nin 7. Olağan Büyük Kongresi'nde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. Aynı yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabine değişikliği kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine atanmıştır.

Derya Yanık, Türkiye'nin sosyal politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Bakanlık bünyesinde aile, kadın, çocuk, gençlik, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gaziler gibi farklı kesimlere yönelik hizmetler sunmaktadır. Ayrıca sosyal yardım ve güvenlik sistemlerinin iyileştirilmesi, sosyal koruma ve dayanışmanın güçlendirilmesi, sosyal adaletin sağlanması gibi amaçlar doğrultusunda çalışmalar yürütmektedir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar