Fuat Oktay kimdir, nereli, kaç yaşında?

Fuat Oktay merak ediliyor. Peki, Fuat OKTAY kimdir, nereli, kaç yaşında, deniz feneri, evlendi, boşandı mı? gibi sorularınızın yanıtı bu yazıda.
Fuat Oktay kimdir
Fuat Oktay kimdir


Fuat Oktay merak ediliyor. Peki, Fuat OKTAY kimdir, nereli, kaç yaşında, deniz feneri, evlendi, boşandı mı? gibi sorularınızın yanıtı bu yazıda.

Fuat Oktay Kimdir?


Türkiye'nin yeni yönetim sisteminde ilk cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanan Fuat Oktay, siyasetçi, akademisyen ve bürokrat kimliğiyle tanınıyor. Peki, Fuat Oktay kimdir, nereli, kaç yaşında ve hangi görevlerde bulundu? İşte Fuat Oktay'ın hayatı ve biyografisi.

Fuat Oktay, 1964 yılında Yozgat'ın Çekerek ilçesinde doğdu. 1985 yılında Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1990 yılında ABD'de otomotiv sektörünün merkezi Detroit'teki Wayne State Üniversitesi'nde imalat mühendisliği ve işletme alanlarında yüksek lisans, endüstri mühendisliği alanında doktora derecesini aldı.

Oktay, havacılık ve otomotiv endüstrisi alanlarında uzmanlaştı ve Türkiye'deki 2000 yılında yaşanan ekonomik krizde işletmeler konusunda kriz yönetiminde uzmanlaştı. Beykent Üniversitesi'nde İşletme Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı yaptı. Özel ve kamu kurumlarında danışmanlık, genel müdür yardımcılığı ve yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerde bulundu.

2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları Stratejik Planlama ve İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama, Üretim Planlaması ve Bilgi Teknolojilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. TUSAŞ Yönetim Kurulu üyeliği, Türk Hava Yolları Teknik Yönetim Kurulu üyeliği ve Türk Telekom Yönetim Kurulu başkan yardımcılığı görevlerinde de bulundu.

2012-2016 yılları arasında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) görevini yürüttü. AFAD'da risk ve kriz yönetimi alanlarında birçok başarıya imza attı. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Başbakanlık Müsteşarı olarak görev yapan Oktay, darbe girişimine karşı yürütülen çalışmalarda aktif rol üstlendi. Aynı şekilde, Suriye sınırında teröre karşı düzenlenen Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları için kurumlar arası koordinasyonu sağladı.

9 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atandı. Bu görevi halen sürdürmektedir. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) üyesidir.

Oktay, 2011'de ayrıldığı eşinden olan üç çocuk babasıdır.

Fuat Oktay hakkında bilgiler:


  • 1964 yılında Yozgat'ın Çekerek ilçesinde doğdu.  
  • Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu ve araştırma görevlisi olarak çalıştı.  
  • ABD'de Wayne State Üniversitesi'nde işletme, imalat mühendisliği ve endüstri mühendisliği alanlarında yüksek lisans ve doktora yaptı.   
  • Beykent Üniversitesi'nde İşletme Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 
  • Türk Hava Yolları, TUSAŞ, Türk Telekom gibi kurumlarda yönetim kurulu üyeliği ve genel müdür yardımcılığı yaptı.  
  • 2012-2016 yılları arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) görevini yürüttü.  
  • 2016-2018 yılları arasında Başbakanlık Müsteşarlığı yaptı.  
  • 2018 yılında Türkiye'nin ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atandı.  
  • 2023 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'ne katıldı. 
  • 2011 yılında boşandığı eşinden üç çocuğu vardır. 
  • 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür-Sanat Politikaları Kurulu üyesi Hümeyra Şahin ile evlendi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar