Recep Tayyip Erdoğan Kimdir, Kaç Yaşında, Çocukları, Nereli?

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan



Recep Tayyip Erdoğan Kimdir, Kaç Yaşında, Çocukları, Nereli?


Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) genel başkanıdır. 26 Şubat 1954'te İstanbul'da doğan Erdoğan, Kasımpaşa semtinde büyüdü. İstanbul İmam Hatip Lisesi'ni bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde eğitim gördü. Siyasi hayatına Milli Türk Talebe Birliği'nde başlayan Erdoğan, 1976'da Refah Partisi'ne katıldı. 1984'te Beyoğlu ilçe başkanı, 1985'te İstanbul il başkan yardımcısı, 1989'da da İstanbul il başkanı oldu.

1994'te yapılan yerel seçimlerde Refah Partisi'nin adayı olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Erdoğan, bu görevi 1998'e kadar sürdürdü. Bu süreçte İstanbul'un altyapı, ulaşım ve çevre sorunlarına yönelik projeler gerçekleştirdi. Ancak 1997'de Siirt'te yaptığı bir konuşmada "Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışla, müminler asker" dizelerini okuduğu için hapis cezasına çarptırıldı ve belediye başkanlığından istifa etmek zorunda kaldı.

2001'de kurulan AKP'nin kurucu genel başkanı olan Erdoğan, 2002'de yapılan genel seçimlerde partisinin tek başına iktidara gelmesini sağladı. Ancak siyasi yasaklı olduğu için milletvekili seçilemedi ve başbakan olamadı. Bu durum 2003'te Siirt'te yapılan ara seçimlerde milletvekili seçilmesiyle sona erdi ve Abdullah Gül'ün yerine başbakan oldu.

Erdoğan, 2003-2014 yılları arasında üç dönem başbakanlık yaptı. Bu dönemde Türkiye'nin ekonomik büyümesi, Avrupa Birliği ile ilişkileri, Kıbrıs sorunu, Kürt meselesi, demokratikleşme reformları gibi konularda önemli adımlar attı. Aynı zamanda ABD'nin Irak işgali, Suriye iç savaşı, Arap Baharı gibi bölgesel gelişmelere de aktif bir şekilde müdahil oldu. Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Türkiye'nin iç ve dış politikasında yaşanan değişimler hem yurt içinde hem de yurt dışında tartışmalara neden oldu.

2014'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP'nin adayı olarak yüzde 51.8 oy alarak Türkiye'nin ilk halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı oldu. Bu görevi sürdürürken anayasa değişikliği referandumuyla Türkiye'yi başkanlık sistemine geçirdi. 2018'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de yüzde 52.6 oy alarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.

Erdoğan evli ve dört çocuk babasıdır. Eşi Emine Erdoğan ile 1978'de evlenmiştir. Çocuklarının isimleri Ahmet Burak, Necmettin Bilal, Esra ve Sümeyye'dir. Erdoğan aynı zamanda altı torun sahibidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar