Hulusi Akar Kimdir? Boy, Kilo, Nereli, Kaç Yaşında?

Hulusi Akar
Hulusi Akar

Hulusi Akar Kimdir?


Hulusi Akar, Türk asker ve siyasetçi olup, 10 Temmuz 2018'den beri Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı olarak görev yapmaktadır. Bundan önce 2015-18 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Aslen Kayserili olan Hulusi Akar, 12 Mart 1952'de Kayseri'de doğmuştur.

Hulusi Akar'ın eğitim hayatı


Hulusi Akar, ilk ve ortaöğrenimini Kayseri'de tamamladıktan sonra 1972 yılında Kara Harp Okulu'ndan ve 1973 yılında Piyade Okulu'ndan mezun olmuştur . 1982 yılında Kara Harp Akademisi'nden, 1985 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden, 1987 yılında ABD Silahlı Kuvvetler Kurmay Koleji'nden mezun olmuştur. Ayrıca, Bosna-Hersek Türk Görev Kuvvet Komutanlığı görevinde bulunduğu 1997-1998 yılları arasında Saraybosna Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek lisans yapmıştır.

Hulusi Akar'ın askerî kariyeri


Hulusi Akar, 1973-1980 yılları arasında Trakya Hududunda, Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası Kıbrıs'ta tesis edilen ara bölgede ve Kara Harp Okulu'nda Takım, Bölük Komutanlığı ve Bilgi İşlem Subaylığı görevlerinde bulunmuştur . 1980-1998 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı da dâhil olmak üzere çeşitli karargâh ve birliklerde Harekât ve Eğitim Kısım Amirliği, İcra Subaylığı ve Şube Müdürlüğü görevlerini icra etmiştir . Ayrıca, Kara Harp Akademisi'nde Öğretim Elemanlığı ve 1990-1993 yılları arasında Napoli / İtalya'daki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargâhında İstihbarat Subaylığı görevlerinde bulunmuştur.

1998 yılında Tuğgeneralliğe terfi eden Hulusi Akar, bu rütbede 1998-2000 yılları arasında Tunceli/Hozat'ta İç Güvenlik Tugay Komutanlığı, 2000-2002 yılları arasında Napoli / İtalya'daki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargâhı Plan ve Prensipler Başkanlığı görevlerini yürütmüştür . 2002 tarihinde Tümgeneralliğe terfi eden Hulusi Akar, Tümgeneral rütbesiyle; 2002-2005 yılları arasında Kara Harp Okulu Komutanlığı, 2005-2007 yılları arasında Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yapmıştır. 2007 yılında Korgeneralliğe terfi eden Hulusi Akar, Korgeneral rütbesiyle; 2007-2009 yılları arasında Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı, 2009-2011 yılları arasında 3'üncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur . 2011 yılında Orgeneralliğe terfi eden Hulusi Akar, Orgeneral rütbesiyle; 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı, 2013-2015 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürütmüştür . Hulusi Akar, 18 Ağustos 2015 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevini devralmıştır.

Hulusi Akar'ın siyasi kariyeri


Hulusi Akar, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın geçici bir maddesi uyarınca Genelkurmay Başkanlığı görevinden ayrılmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Millî Savunma Bakanlığı'na atanan ilk sivil bakan olmuştur. Hulusi Akar, Millî Savunma Bakanlığı görevine başladığı günden itibaren Türkiye'nin ulusal güvenliği için önemli adımlar atmıştır. Bunlar arasında Barış Pınarı Harekâtı , Pençe Harekâtları , Bahar Kalkanı Harekâtı , Gara Operasyonu gibi terörle mücadele operasyonları ile Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerin korunması için yapılan faaliyetler sayılabilir.

Hulusi Akar'ın ödül ve madalyaları


Hulusi Akar, İç Güvenlik Harekâtındaki başarılarından dolayı TSK Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası ile ödüllendirilmiş olan Orgeneral AKAR, ayrıca TSK Üstün Hizmet Madalyası ve TSK Şeref Madalyasıyla taltif edilmiştir . Hulusi Akar aynı zamanda Bosna-Hersek SFOR Harekâtı NATO Madalyası ve Üstün Hizmet Madalyası , Kosova KFOR Harekâtı NATO Madalyası , Kore Millî Güvenlik Liyakat Madalyası , ABD Liyakat Madalyası , Kazakistan Silahlı Kuvvetleri 20'nci Yıl Dönümü Madalyası ve Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Üstün Hizmet Madalyası , Azerbaycan Cumhuriyeti Askerî İşbirliği Alanında Üstün Hizmet Madalyası , Azerbaycan Serhat Muhafazasının 95'inci Yılı Kuruluş Madalyası ve Pakistan Nişan-ı İmtiyaz madalyası sahibidir.

Hulusi Akar'ın boyu, kilosu ve yaşı


Hulusi Akar'ın boyu 180 cm, kilosu ise 80 kg 'dır. Hulusi Akar 71 yaşındadır.

Hulusi Akar'ın annesi ve babası


Hulusi Akar'ın annesinin adı Fatma, babasının adı ise Mehmet'tir. Hulusi Akar'ın annesi ve babası Kayserili olup çiftçilik yapmaktadır. Hulusi Akar'ın ailesinin kökenleri ise Balkanlara dayanmaktadır. Babasının dedesi Bulgaristan'dan, annesinin dedesi ise Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etmiştir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar