Vedat Bilgin Kimdir, Nereli, Siyasi Görevi Nedir?

Vedat Bilgin
Vedat Bilgin


Vedat Bilgin Kimdir, Nereli, Siyasi Görevi Nedir?


Vedat Bilgin, 22 Eylül 1954'te Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde doğan Türk sosyolog, akademisyen, bürokrat, yazar ve mevcut Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanıdır. Ziya Gökalp'ten Mümtaz Turhan ve Erol Güngör çizgisine, Türk milliyetçiliği, demokrasi, sosyal politika, Türkiye'de bilim, üniversite ve modernleşme sorunu ile ilgili fikri ve bilimsel çalışmalar yapmıştır. Bir dönem MHP genel başkanı Devlet Bahçeli'nin başdanışmanlığını yapmıştır. TBMM 25. ve 26. dönem Ankara milletvekilidir. T.C. Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu başkan vekili ve cumhurbaşkanı başdanışmanı olarak görev yapmıştır. 21 Nisan 2021 tarihinde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı görevine getirilmiştir.

Vedat Bilgin'in akademik hayatı


Vedat Bilgin, Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde "Şehirleşme ve Sanayileşme İlişkileri" konusunda master çalışmasını, "Türkiye'de Sanayileşme Politikaları ve Demokratikleşme Süreci" adlı çalışmasıyla da İktisat Sosyolojisi alanında doktorasını tamamladı. York Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Michigan Üniversitesinde "Orta Doğu Toplumlarında Modernleşme Sorunları" konulu uluslararası çalışmada yer aldı. Gazi Üniversitesi İİB Fakültesinde Öğretim Üyeliği, TCDD Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanlığı ve Başbakan Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu.

Vedat Bilgin'in siyasi kariyeri


Vedat Bilgin, 2015 yılında AK Parti'den Ankara milletvekili adayı oldu ve seçildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi, AGİTPA (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi) Türk Grubu başkanı olarak görev yaptı. 2018 yılında tekrar milletvekili seçildi ancak kısa bir süre sonra istifa etti. T.C. Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu başkan vekili ve cumhurbaşkanı başdanışmanı olarak atandı. 2021 yılında yapılan kabine değişikliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirildi.

Vedat Bilgin, 2023 Genel Seçimlerinde Ak Parti Ankara 2. Bölge Milletvekili adayı olmuştur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar