Almanya Başbakanı Olaf Scholz kimdir, kaç dil biliyor, Türkiye ile ilişkileri nasıl?

Almanya Başbakanı Olaf Scholz
Almanya Başbakanı Olaf Scholz



Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz, 14 Haziran 1958'de Osnabrück'te doğan bir Alman siyasetçidir. 1975'te SPD'ye katıldı ve 1998'de Federal Meclis'e seçildi. 2007-2009 yılları arasında Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı, 2011-2018 yılları arasında Hamburg Belediye Başkanı, 2018-2021 yılları arasında Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2021'de yapılan seçimlerde SPD'nin şansölye adayı oldu ve partisi en çok oyu alarak birinci sırada yer aldı. 8 Aralık 2021'de Federal Meclis'te yapılan oylamada ilk turda seçilerek Angela Merkel'in yerine Almanya'nın yeni başbakanı oldu.

Olaf Scholz, iş hukuku alanında uzman bir avukattır. Tutuk konuşma tarzı nedeniyle "Scholzomat" lakabıyla anılır. Koronavirüs krizi sırasında Alman ekonomisini desteklemek için önemli mali paketler hazırladı ve AB'nin kurtarma fonunun oluşturulmasında rol oynadı. Sosyal adalet, iklim koruma ve Avrupa entegrasyonu gibi konularda SPD'nin geleneksel değerlerini savunur.

Olaf Scholz, Brandenburg Eyaleti Eğitim Bakanlığı yapan Britta Ernst ile evlidir. Çocukları yoktur. Kürek sporunu ve koşu yapmayı sever. Almanca dışında İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye önem vermektedir. Hamburg Belediye Başkanlığı döneminde Almanya'daki İslam topluluğu ile resmi temas kuran ilk siyasetçi olmuştur. Türk ve göçmen işçilerin Almanya'nın refahına katkısını vurgulamıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar