Alparslan Bayraktar Kimdir, ailesi, nereli, özgeçmiş?

Alparslan Bayraktar
Alparslan Bayraktar

Alparslan Bayraktar Kimdir? Yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı


Alparslan Bayraktar, 3 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak atandı. Alparslan Bayraktar kimdir, ailesi, nereli, kaç yaşında, cv, özgeçmiş gibi soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Alparslan Bayraktar'ın Hayatı


Alparslan Bayraktar, 1975 yılında İstanbul'da doğdu. Aslen Trabzon Çaykaralı olan Bayraktar'ın babası Mustafa Bayraktar, Diyanet İşleri Başkanlığı Döner Sermaye İşletme Müdürü olarak görev yapmıştır. Alparslan Bayraktar, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.

Alparslan Bayraktar'ın Akademik Kariyeri


Alparslan Bayraktar, lisans eğitiminin ardından akademik kariyerine devam etti. New York Üniversitesi'nde Stratejik Pazarlama Yönetimi alanında lisansüstü eğitim aldı. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Ekonomi Hukuku alanında yüksek lisans yaptı. Tufts Üniversitesi Fletcher Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Okulu'nda Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans yaptı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yer Sistem Bilimleri Bölümü'nde Enerji Ekonomisi ve Politikası alanında doktora yaptı.

Alparslan Bayraktar'ın Mesleki Kariyeri


Alparslan Bayraktar, mesleki kariyerine 1995 yılında inşaat sektöründe proje mühendisi olarak başladı. 1997-2001 yılları arasında enerji sektöründe arz zinciri yönetimi, iş geliştirme ve güvenlik süreçleri gibi alanlarda çalıştı. 2001-2006 yılları arasında New York'ta özel bir şirketin Kuzey & Orta Amerika Bölge Sorumlusu olarak görev yaptı. 2006-2010 yılları arasında ise İstanbul'da danışmanlık ve mümessillik yaptı.

2010 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) Kurul Üyesi olarak atanan Alparslan Bayraktar, 2016 yılına kadar bu görevi sürdürdü. 2015 yılında ise 6 kıtayı ve 200'den fazla enerji düzenleyicisini kapsayan küresel çaplı ICER (International Confederation of Energy Regulators / Uluslararası Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu) Başkanlığına seçildi ve bu görevini 2018'e kadar devam ettirdi. Ayrıca ERRA (Energy Regulators Regional Association / Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği) Başkanlığı da yaptı.

2016-2018 yılları arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü olarak görev yapan Alparslan Bayraktar, 2018-2023 yılları arasında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı olarak çalıştı.

Alparslan Bayraktar, aynı zamanda Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Enerji Hukuku ve Politikası dersleri verdi. Dünya Enerji Konseyi Türkiye Başkanlığı görevini de yürüten Bayraktar, uluslararası kuruluşlar bünyesinde enerji yönetimi ve düzenlemeleri alanında çalışmalar yaptı.

Alparslan Bayraktar'ın Siyasi Kariyeri


Alparslan Bayraktar, 3 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak atandı. Alparslan Bayraktar'ın bugüne kadar herhangi bir siyasi partiye resmi bir kaydı bulunmamaktadır.

Alparslan Bayraktar'ın Ailesi


Alparslan Bayraktar, evli ve üç çocuk babasıdır. Alparslan Bayraktar'ın eşi Zeynep Bayraktar, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. Alparslan Bayraktar'ın çocuklarının isimleri ise Mustafa, Mehmet ve Fatma'dır.

Alparslan Bayraktar'ın Selçuk Bayraktar ile İlişkisi


Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar ile akrabadır. Alparslan Bayraktar'ın babası Mustafa Bayraktar ile Selçuk Bayraktar'ın babası Özdemir Bayraktar kardeştir. Dolayısıyla Alparslan Bayraktar ile Selçuk Bayraktar kuzendir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar