Gandalf Kimdir? Gandalf'ın Gerçek ismi nedir?

Gandalf Gerçekte Kimdir? Gerçek ismi nedir?


Merhaba değerli okurlar, bu yazıda Gandalf kimdirgandalf gerçekte kimdirgandalf gerçek adı nedir, hangi filmlerde oynamıştır gibi soruların cevabına ulaşabileceksiniz.

gandalf
Gandalf


Gandalf Kimdir?


Gandalf Yüzüklerin Efendisi üçlemesi, Hobbit, Silmarillion ve daha nicelerini yazan usta yazar J.R.R Tolkien tarafından Orta Dünya için oluşturulan kurgusal bir karakterdir. Orta Dünya dillerinde Gri Gandalf, Elf dilinde Mithrandir ya da gri gezgin, Cüce dilinde Tharkûn ve Harad dilinde de Incánus adıyla anılıyordu. Orta Dünya'ya gönderilmeden önceki ismi ise Olorin'dir. Diğer ufak lakapları ise Ak Süvari, Felakettellalı, Muhafız büyücü gibi ünvanlardır. 

Olorin yani Gandalf Eru tarafından Orta Dünya'ya gönderilen 5 büyücüden biridir ve güç bakımından 2. en güçlü büyücüdür. Bu büyücüler Saruman, Gandalf, Radagast, Alatar ve Palando'dur. 

Gri Gandalf büyücülerin başı olan Saruman'a danışmaya gittiğinde onun artık eskisi gibi olmadığını ve düşman Sauron'a çalıştığını öğrenir. Bundan sonra artık en yetkili büyücü Gandalf olmuştur.

Gri Gandalf Balrog ile savaştığında ölmüştür. Ancak Orta Dünya'daki görevi bitmediği için Ak Gandalf olarak geri gönderilmiştir.

Miğfer dibi savaşında Rohan'a, Minas Tirith savaşında ise Gondor'a yardım etmiştir.

Frodo'yu Mordor'a Dumanlı Dağlar'a gönderen de Gandalf'tır.

Kısacası Gandalf Miğfer Dibi ve Minas Tirith savaşının kazanılmasında ve yüzüğün yok olmasında büyük rol oynamıştır.

Yüzük yok olduktan sonra Ölümsüz Topraklar'a gitmiştir.

Gandalf Gerçek Adı nedir? Gandalf'ı kim oynadı?


Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmlerindeki Gandalf karakterini  Ian McKellen oynamıştır. Ian McKellen 25 Mayıs 1939'da İngiltere'de doğmuştur. Oynadığı film ve dizilerde toplamda 2 adet ödül almıştır. Bunlardan ilkini 1997'de oynadığı Rasputin isimli mini dizide almıştır. (Altın Küre Ödülleri - En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü)

İkincisini ise gelmiş geçmiş en iyi film serilerinden biri diyebileceğimiz Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk filmi olan Yüzük Kardeşliği'nde almıştır. (En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü)
Gri Gandalf
Gri Gandalf (Hobbit)

Sir Ian McKellen en çok Yüzüklerin Efendisi filmindeki Gandalf ve X-Men'deki Magneto rolleri ile tanınır. Tiyatroya bulunduğu katkıların da hattı hesabı yoktur.


Ian Mckellen Eşcinsel mi?


  Aslında bu kısmı yazmayı doğru bulmuyorum ama merak eden arkadaşlar için açıklamada bulunayım: Evet arkadaşlar Gandalf'ı oynayan Ian Mckellen 1988'de BBC radyosunda eşcinsel olduğunu açıklamıştır ve o günden sonra da her zaman eşcinsellerin özgürlük hakkı için çalışmalar yapmıştır.

Ian Mckellen
Ian Mckellen

Gri Gandalf
Gri Gandalf


   Ian McKellen, Gri Gandalf'ı oynadığı gibi Ak Gandalf'ı da oynamıştır. Ayrıca Hobbit filmlerindeki Gandalf'ı da oynayan kendisidir.

2021'de yeni çekilen Amazon'un Yüzüklerin Efendisi dizisinde Gandalfı başkası canlandıracaktır.


Ak Gandalf
Ak Gandalf


Okuduğunuz için teşekkürler. Beğendiyseniz paylaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar