Vecdet Öz kimdir, aslen nereli, nereden aday?

Vecdet Öz
Vecdet Öz

Vecdet Öz kimdir? Aslen nereli? Nereden aday?


Vecdet Öz kimdir? Aslen nereli? Nereden aday? Bu soruların cevaplarını merak edenler için Vecdet Öz'ün hayatı ve siyasi kariyeri hakkında bilgiler derledik.

Vecdet Öz, 15 Aralık 1959 tarihinde Samsun'un Çarşamba ilçesinde doğdu. Esnaf bir ailenin çocuğu olan Öz, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yüksek lisans yaparak Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı oldu. Doktorasını ise aynı üniversitenin Adli Tıp Enstitüsü'nde yaptı.  

Öz, akademik hayatının yanı sıra Sağlık Bakanlığı'nda da çeşitli görevler üstlendi. 1993-1995 yılları arasında İstanbul Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürü, 1995-1998 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Müsteşar Vekili olarak çalıştı. Ayrıca KKTC/TC Ortaklık Konseyi Üyesi ve Türkiye Kıbrıs Masası Başkanlığı da yaptı. 

Öz, 2009 yerel seçimlerinde Beylikdüzü'nden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı oldu ancak seçimi bir puan farkla kaybetti. 2015 yılında ise Adalet Partisi'ni kurarak genel başkanlığa seçildi. Partisi, 2017 anayasa değişikliği referandumunda Hayır'ı destekledi. Öz, aynı yıl Kemal Kılıçdaroğlu'nun düzenlediği Adalet Yürüyüşü'ne de katıldı.  

Öz, 2018 cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvurusu yaptı ancak gerekli olan yüz bin imzayı toplayamadı. Sadece 3 bin 30 imza toplayabilen Öz, CHP'yi eleştirerek "Yüz bin imza toplamak için CHP'nin desteği gerekiyordu ama onlar bize destek vermediler" dedi. 

Öz, halen Adalet Partisi'nin genel başkanlığını sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. Biyoterör konusunda bir ders kitabının yazarlığını yapmıştır. Ayrıca çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel yayını vardır. 

2023'te Ata İttifakı adı altında Zafer Partisi ile birlikte Sinan Oğan'ı cumhurbaşkanı çıkarmışlardır. Ardından 2. turda Kemal Kılıçdaroğlu'na desteklerini açıkladılar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar